Від початку воєнних дій українці зіткнулися із багатьма небезпеками, тому пошук інформації став порятунком, який допоміг би осмислити події, що не мали аналогів, вивчення експертної думки щодо обмежень та нових форм поведінки, аналіз даних для вірного ухвалення життєво важливих рішень. 


    Саме в час, коли інформація стала життєво важливою, виникли проблеми з пошуком доведеної, достовірної та доказової інформації. Але, є велика можливість зіткнутися з розповсюдженням непотрібної, недостовірної та небезпечної інформації. Основним поширювачем інформаційних вірусів є людина, то і навчання має стосуватися кожного. 

    Пропоную основні шляхи запобігання поширенню дезінформації: 

    1. Витримування паузи. Люди поширюють історії, які провокують емоції (злість, страх, засмучення, радість), набагато частіше, ніж новини, написані нейтральною мовою. Саме людська емоційність робить інформацію вірусною, нею відразу людина хоче поділитися. Пауза допомагає вгамувати емоції та проаналізувати ситуацію. 

    2. Перевірка джерела інформації, в тому числі досліджень, зображень, геолокацій. Кожен факт варто перевірити окремо. 

   3. Упередженість. Люди діляться інформацією тому, що вона відповідає їх картині світу, світоглядові і стають вразливими до дезінформації, коли вона підтверджує їх уявлення. 

  Інформаційна гігієна починається із безпечного споживання інформації та запобігання поширенню дезінформації.  

Коментарі

Популярні публікації