Психологія кохання. На що варто звернути увагу?

 

Про кохання пишуть романи, знімають фільми та створюють серіали на незліченну кількість сезонів. Існує величезна кількість різних тренінгів на теми «Як вийти заміж», «Як знайти чоловіка», «Як закохувати в себе». Втім психологія стосунків дещо складніша. Сьогодні ми поговоримо про перші етапи кохання та засади гармонійних стосунків.

Як люди закохуються?

Перші почуття до людини завжди асоціюються з чимось прекрасним та піднесеним. Проте всі ці відчуття — це результат дії гормонів в нашому тілі. Письменниця та психологиня Морін Геффні відокремлює три стадії закохування.

Зваблювання.

Природні інстинкти спрямовують людину до потенційного партнера чи партнерки. В цьому процесі важлива чистота шкіри, білизна зубів, ритмічність ходи чи навіть запах потенційного партнера чи партнерки. Чому? Еволюційні сили спрямовують вас до людини, з якою вийде створити здорове потомство. Як зробити, щоб жінка захотіла чоловіка? За думкою Морін Геффні, жінки звертають увагу на чоловіків із сильною статурою та стабільним становищем в житті. Освіта та робота — це потенційні маркери надійності фінансового становища.

Закохування.

Найприємніша стадія. Тіло людини виділяє «гормони радості». Словом, ви відчуваєте насолоду від перебування поруч з людиною. А також ви плануєте майбутнє та вірите в те, що «завжди будете разом». Втім є негативні ефекти: ви не бачите недоліків свого партнера чи партнерки. В стані закоханості складно об’єктивно оцінити всю ситуацію. Люди шаленіють один від одного, а тому можуть не зауважити тривожних дзвіночків. 

Прив’язаність.

Ваш мозок та тіло звикає до закоханості. Людина поруч вже не викликає сильних емоцій та своєрідного кайфу. Ваш мозок починає цінувати стабільність та безпеку. Цей етап є вирішальним, адже після нього люди або формують пару, або розходиться.

Чи можна закохати в себе людину?

Безумовно, в Інтернеті можна знайти тисячі відповідей на це запитання. Проте майже всі поради токсичні та стереотипні. На думку Морін Геффні, на першій стадії закохування є перелік якостей чоловіка та жінки, які є потенційно привабливими. А яких жінок хочуть чоловіки? Їх приваблюють жінки, тіло яких свідчить про фертильність. Мова йде про широкі стегна, великі груди та тонку талію. На рівні інстинктів цей набір ознак свідчить про те, що жінка готова народжувати здорових дітей.

Чи такий погляд на стосунки актуальний у XXI столітті? Безсумнівно, ми багато чим завдячуємо еволюції та інстинктам, і немало прихованих рефлексів залишились разом із нами. Проте, інстинкти розмножування не мають вказувати людині, якого партнера обирати. Ось, наприклад, авторка книг та психологиня Естер Перель вважає, що стосунки — це не товар. Ми не можемо купувати почуття людини чи підбирати партнера за характеристиками. Гармонійні стосунки хлопця та дівчини передбачають постійну роботу над ними. Проте ви можете вирішити самостійно, якої думки дотримуватись.

Як вберегти себе від невдалих стосунків?

Початок стосунків — це переважно романтично та красиво. Проте ніколи не варто втрачати пильність. Пам’ятайте про правило «якщо вам щось здається, то вам не здається». Якщо партнер вас принижує, контролює або схиляє до сексу проти волі — це не нормально. 

На сайті кампанії «Розірви коло» ви знайдете багато матеріалів про психологічне насилля та токсичні стосунки. Там ви знайдете ознаки небезпечних стосунків, перелік номерів допомоги та практичні поради. І пам’ятайте, краще відпустити кохану людину, аніж жити в нещасних стосунках.

Джерело: онлайн-платформа «Аврора» rozirvykolo.org/mental-support/

Коментарі

Популярні публікації