Страх сцени: причини, симптоми, позбавляємося від страхів. Що таке глософобія?

 

Глософобія – стан, при якому людина панічно боїться виступати перед іншими людьми.

Аудиторія може бути велика (глядачі в залі) або маленька (колеги, які зібралися на нараду в робочому кабінеті), але необхідність виступити перед нею лякає людину, викликаючи ряд неприємних психічних і соматичних реакцій.

Згідно психологічним дослідженням, проведеним в цій області, 95% людей в тій чи іншій мірі страждають острахом сцени.

Страх виражається набором типових симптомів, характерних для всіх видів фобій:

·        у людини починає тремтіти голос, його тембр змінюється;

·        виникає м’язове напруження;

·    серцебиття частішає, людина відчуває почуття здавлювання в грудях, йому не вистачає повітря;

·    спостерігається підвищене потовиділення, тремор кінцівок, руки і ноги холонуть і слабшають;

·        можливо запаморочення або головний біль, нудота;

·        людина відчуває сухість у роті, йому важко говорити.

Перераховані симптоми у різних людей виявляються з різною інтенсивністю. Основні причини: Генетичні чинники; Соціальні фактори.

У випадку з генетичними причинами фобія розвивається під впливом підвищеної емоційності, високого рівня тривожності, індивідуальних особливостей характеру і темпераменту. Емоційно нестійкий індивід боїться осуду і неприйняття.

Спадковість також відіграє істотну роль у розвитку патологічної боязні сцени. Якщо хто-небудь з батьків страждав подібним розладом, дитина могла успадкувати його. Психологи помітили, що у батьків і дітей дуже часто бувають однакові страхи і ідентичний їх прояв. У випадку з соціальними причинами – виховання. Найчастіше страх сцени виникає у дітей, вихованих строгими і деспотичними батьками.

Як побороти страх сцени?

Якщо ви боїтеся виступати перед публікою і хочете позбутися страху сцени, вам допоможуть поради психологів.

1.Ретельно підготуйте виступ. Зберіть всю необхідну інформацію, законспектуйте матеріал і добре завчіть його. Складіть короткий план, в якому вкажіть основні тези свого виступу. Подумайте, які питання можуть виникнути у слухачів і заздалегідь підготуйте відповіді на них.

2.Прорепетируйте свою промову перед дзеркалом, а ще краще – запишіть на диктофон, щоб послухати, як вона звучить з боку. Виявити помилки, запинки і позбудьтеся від них. Зачитайте свою доповідь перед близьким людям, нехай вони оцінять його і підкажуть, що потрібно виправити.

3. Позбавтеся від невідомості. Незнайома публіка завжди вселяє страх, оскільки ви не знаєте, яку реакцію від неї можна очікувати. Перед виступом проаналізуйте аудиторію – кількість осіб, їх вік, стать, соціальний статус, інтереси. Подумайте, чого ці люди чекають від вас, що буде їм цікаво. Можливо, варто вибрати гумористичний підхід або ж, навпаки, зробити виступ максимально цікавим. Опрацюйте ці нюанси, і ваша впевненість на сцені істотно підвищиться, адже ви заздалегідь будете знати, з ким вам доведеться спілкуватися. Запам’ятайте: думка аудиторії ніколи не буває однозначною. У залі завжди знайдуться і критики, і вдячні слухачі. Зосередьте свою увагу на останніх. Ловіть кожну схвальний кивок, кожну посмішку або захоплений вигук. Не намагайтеся сподобатися всім, працюйте для тих глядачів, які виявляють вам своє розташування.

4.Дозвольте собі бути недосконалим. Дайте собі право на помилку. Помиляються навіть професіонали високого класу, тому не варто хвилюватися з цього приводу.

5.Не думайте про результат свого виступу, а зосередьтеся на поточний момент. Обмірковуйте кожне слово, кожен жест.

6.Відчуйте себе людиною, котра робить важливу справу. Відчуйте, як це приємно – бути в центрі уваги безлічі людей.

Щоб подолати сильне хвилювання перед виступом – навчіться розслаблятися.

· Опануйте дихальні техніки і спеціальні розслаблюючі вправи: від хвилювання дихання стає поверхневим і пришвидшеним, тому дихайте глибоко і плавно. Це не тільки розслабляє, але і допомагає вирівняти голос. Перед виступом приділіть 5 хвилин вправі: чергуйте плавний глибокий вдих і різкий видих, щоб побороти страх.

·      Не приймайте скутих, закритих поз.

·     Ще один важливий момент – посмішка. Обов’язково посміхайтеся публіці і у відповідь теж отримаєте посмішки.

Дотримуєтеся ще ряду правил:

· Згадайте, чого ви боялися колись, але зараз займаєтеся цим із задоволенням. Ходьба, плавання, їзда на велосипеді, водіння машини, професійні обов’язки – все це ми починаємо зі страхом.

·     Навчіться бачити в публічному виступі потенційне джерело задоволення. Завжди готуйтеся до виступу. Недосвідчені оратори часто недооцінюють важливість цього пункту. Підготовка важлива завжди, а особливо на перших етапах виступів. У вас повинен бути план виступу. Він вселить вам впевненість, створить відчуття безпеки. Але слід розуміти, що мова йде саме про план, про ключові тези.

·   Розбирайтеся в тому, що ви хочете сказати. Якщо ви впевнені в своїх знаннях і хочете ними поділитися, то вас не злякає ні відхилення від плану, ні інші форс-мажорні обставини.

·    Тренуючись, звертайте увагу не тільки на те, що ви говорите, але і як ви це робите.

·    Читайте як можна більше літератури з вашої теми, напрямку, профілю. Вчіться на різних «мовах» трактувати зміст своїх слів.

·   Проводьте перші виступи в максимально комфортних умовах. Запросіть своїх хороших знайомих, які потім зможуть висловити адекватну критику.

·  Універсальний метод як подолати страх перед публічними виступами, тільки один: практикуватися. Чим частіше ви будете виступати, тим впевненіше будете себе почувати.

Парадоксально, але, щоб побороти страх публічного виступу, з ним не треба боротися. Так, ви хвилюєтеся, і це нормально.

У ситуаціях крайнього нервового напруження метод доведення до абсурду допомагає поглянути на свій страх публічного виступу з боку і усвідомити, що життя не впаде через те, що ви зачепиться під час презентації.

Найкраще для заспокоєння використовувати фізичну активність. Спортивні вправи, прогулянки напередодні відповідального події допомагають освіжити голову і зняти напругу. Якщо страх накриває безпосередньо перед виходом до аудиторії, пройдіться швидким кроком, поприсідайте – переведіть нервову напругу в фізичну активність, і стрес відступить.

Іноді кращий спосіб, як подолати страх перед публічним виступом, – подумати про його цілі. Усвідомлення мети, передчуття результату надихає, допомагає налаштуватися на позитивний лад і відчути себе більш впевнено.

І не забувайте: чим частіше виступаєте, тим впевненіше стаєте.

Джерело: https://savona.org.ua/glossofobiya-logofobiya-pejrafobiya-strax-sceni-prichini-simptomi-pozbavlyayemosya-vid-straxiv/© https://savona.org.ua/

Коментарі

Популярні публікації